Performans Gelİştİrme

Performans geliştirme her sporun temelidir. Doğru uygulandığı takdirde, sporcunun daha güçlü ve atik olmasına yardımcı olur ve aynı zamanda da sakatlanma riskini bariz bir şekilde düşürür.

HAREKETLİLİK (MOBİLİTY) + ISINMA

Antrenmandan önce vücudu ve zihni egzersiz için hazırlamak çok önemlidir. Çoğunlukla uykudan uyandıktan veya işten geldikten sonra antrenmana başlarız. Bu genellikle sakatlanmaya yol açan büyük bir hata olabilir. Kesinlikle düşük performansa veya sakatlanmaya sebep olur. Kaslarımızın ve sinir sistemimizin egzersize başlamadan ÖNCE antrenmana hazırlanması gerekmektedir.

HAREKETLİLİK (MOBİLİTY)

KUVVET + GÜÇ (PATLAYICILIK)

Kuvvet, güç üretme kabiliyet olarak tanımlanmıştır. Kuvvet ile ilgili en temel kural Newton’un 3. Yasasıdır. ‘Her eylem için eşit ve zıt yönde bir kuvvet ortaya çıkar.’ Sonuç olarak, bir sporcunun zemine uygulayabileceği kuvvet miktarı, o sporcunun atletik kapasitesini belirler. Ne kadar hızlı koşabileceğini ve ne kadar etkili yön değiştirebileceğini belirler.

Güçlü, atletik sporcuyu tarif etmek için kullanılan bir tanımdır. Atletizmin en önemli 2 faktörünü bir araya getirir; kuvvet ve hız. Antrenör olarak bizler oyuncularımızın hem kuvvetli, hem de hızlı olmasını isteriz. Sporcular bu konulardan birinde diğerlerine göre daha iyi olabilirler, performans antrenörü olarak bizim görevimiz ikisini de optimal düzeyde geliştirmektir.

Bir sporcunun hedefi basittir, en fazla kuvvet üretimini en kısa zamanda yapmak.

Kuvvet ve güç antrenmanları için 8 kategori vardır. Bunlar:

8 Kategorİ

KONDİSYON

Bir sporcunun, sporda başarıya ulaşması için özel bir kondisyon seviyesine sahip olması gereklidir. Sporcuyu mücadeleye hazırlamak için zamana ve iyi tasarlanmış gelişime odaklı bir programa ihtiyaç vardır. Her sporun farklı tipte bir kondisyona ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerekir.

Genel olarak güzel bir kondisyon programı sezon başlamadan yaklaşık 6-10 hafta önce başlar. Daha erken başlamak kazanılan kuvvet ve güç miktarını azaltacaktır.

KONDİSYON ÇEŞİTLERİ

HIZ + HIZLANMA + ÇEVİKLİK

Hız, hızlanma ve çeviklik her sporda en çok aranan özelliklerdendir. Sporda bazen saniyenin binde biri maçın sonucunu belirleyebiliyor. Hızın temeli, güç üretimini arttırmaya yönelik iyi bir kuvvet geliştirme programdır. Ayrıca spor dallarından her birine özel yararlar sağlayan farklı hız egzersiz çeşitlerinin uygulanması da önemlidir. Her spor dalı farklı koşullarda yapılır. En önemli nokta, spor dalını analiz etmek ve sporcuların koşmaları gereken mesafe ile koşularının ne kadarının düz bir çizgi boyunca olduğunu incelemektir.

İyi programlar düz ve yatay hızın temel tekniğinden başlar. Teknik anlaşıldıktan sonra daha kompleks hareketler uygulanabilir. Hız antrenmanı, kapsamlı bir ısınma rutininin hemen ardından ve gövde ile ağırlık kaldırma çalışmalardan önce yapılmalıdır. Hız çalışmalarını, sinir sistemi henüz yıpranmamışken gerçekleştirmek çok önemlidir.

DOĞRUSAL

YATAY

BESLENME + TOPARLANMA

Sporcu ve antrenörlerin en zayıf kaldığı alan genelde beslenme ve toparlanmadır. Halbuki sporcu gelişimi için bu alan en büyük öneme sahiptir. Sporcu antrenman yaptığında kas dokusu ve enerji sistemleri yıpranır. Antrenman yaptığımızda aslında güçsüzleşiriz ve kaslarımız yıpranır. Vücudumuz antrenman sonrasında yıpranan kasları onarmaya başlar.

BESLENME

  • Günlük Beslenme Analizi
  • Alışveriş Listesi
  • Antrenman Sonrası Beslenme

TOPARLANMA

  • Magnezyum Sülfat
  • Buz Masajı
  • Şok Banyosu
  • Masaj